Voor wie het verleden omarmt

Genealogie Martens 1759

Familie Martens, een actieve en ondernemende familie.

De bron van mijn familie aan vaders zijde is Martens en vind zijn oorsprong in Elst midden in de Betuwe. Voor zover is na te gaan waren het landbouwers en/of arbeiders, maar merendeels zelfstandig ondernemers tot aan de huidige generatie. De familie heeft geen adellijk verleden en daarom is weinig terug te vinden zoals van mijn moeders zijde via Hoenselaars terug gaat tot de Hertogen van Gelre. Hun wapen van Gelre is terug te vinden in de wapens van de dorpen waar de oudste familieleden van beider zijde hebben gewoond. Deze dorpen maakte destijds onderdeel uit  van de gebieden welke liep van de landgoederen rondom de Niers nabij Geldern-Duitsland tot aan Groningen toe.

Lees meer over de volgende generaties V en verder:

Stamboom Martens

Martens generatie I

Wapen Elst.jpgReinerus Martens geboren 1759 te Elst is het oudst bekende familielid en daarmee de stamvader van deze generatie van de familie Martens. De kinderen van zijn oudste zoon Johannes Martens vinden wij terug in Bemmel. Johannes verhuisd met zijn 2e echtgenote naar Nijmegen, waar later het overgrote deel van deze familietak is terug te vinden.

Reinerus kreeg twee zonen Joannes en Henricus en een dochter Joanna. Zijn kinderen en kleinkinderen verhuisden stap voor stap naar Nijmegen. De partners kwamen niet meer direct uit Elst, maar uit de dorpen rondom Nijmegen zoals Gendringen, Groesbeek.

Lees verder:

Stamboom dossier Reinerius Martens 1759 1.0 140805.pdf

Martens generatie II

Wapen Valburg.jpgHenricus Martens (1810-?) is het derde kind van Reinerus en zijn tweede zoon uit het huwelijk met Theodora Groenen. Reinerus woonde in Elst in de Betuwe. Een van de kinderen van Henricus Martens is zijn zoon Toon Martens welke wij terug vinden in Oosterhout en Valburg. Broer Johannes van Hernricus verhuisd met zijn 2e echtgenote naar Nijmegen, waar later het overgrote deel van deze familietak zijn terug te vinden.

Aanvankelijk nog uit Elst verhuisde zijn familie naar het nabij gelegen Oosterhout toen nog onderdeel van Valburg. De productie van tabak bracht destijds nieuwe werkgelegenheid. Hier werd zijn zoon Toon Martens (1843-1924) geboren. Toon kreeg vier dochters. Zijn kleindochter Alberta Maria Johanna Verstegen kwam om het leven tijdens het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. Alberta en haar echtgenoot Johan Hogenkamp uit Gendringen hadden geen kinderen en daarmee kwam tevens een einde  aan deze familietak.

Lees verder:

Stamboom dossier Henricus Martens 1810 1.1 140810.pdf

Stamboom dossier Johannes Martens 1806 1.3 180619.pdf

Martens generatie III

Wapen Bemmel.pngJohannes Martens krijgt 11 kinderen waarvan Theodorus Donatus Martens 1846 de vader is van mijn opa Theodorus Bernardus Martens.
Theodorus metselaar van beroep verhuisd met zijn 2e vrouw Antonia Nijenhof van Bemmel naar Nijmegen en woont daar op vier verschillende adressen. Zes van de elf kinderen komen al vroeg te overlijden, iets wat veel voorkomt tot 1950.

Het dossier volgt nog.

 

 

Een jongere broer van Theodorus is Johannes Martens 1852. Met zijn gezin woont hij de wijken Hatert en St.Anna (nu Brakkestein). Hij trouwt met Carolina Janssen uit het dorp Zeeland en zij krijgen zes kinderen.

Hun dochter Helena Maria Martens trouwt met Antoon Theunissen en zij krijgen 12 kinderen.

Stamboom dossier Johannes Martens 1852 1.3 180619.pdf

genealogie-rene-martens.nl Expanded Navigation


×

genealogie-rene-martens.nl Site Map


×

Menu Sign In