Van de Hertogen van
Gelre tot
de Hoenselaars
van vandaag
Mijn oma en moeder van mijn moeder was een Hoenselaars en een van de nazaten uit het adellijke geslacht Van Gelre welke familie onmiskenbaar is verbonden geweest met Gelderland en het gebied rondom de Niers van Grave, Geldern tot aan Monchengladbach in het huidige Duitsland, destijds Nederlands grondgebied.
De hertogen en familieleden liggen begraven niet zo ver van Nijmegen nabij Goch Duitsland in het fraaie voormalige klooster Graevendael bij Asperden met o.a. de graftombe van Otto II van Gelre, de halfbroer van de stamvader van de Hoenselaars Ridder Karel van Gelre.
Inmiddels heb ik het gehele geslacht in kaart kunnen brengen vanaf circa 780 het geslacht Hamaland - nu Overijssel - de voorgangers van de Van Gelre. Het leuke is dat door de adellijkheid veel is terug te vinden, waarbij ik bijzonder dankbaar ben voor het privilege dat ik de archieven van Kasteel Haag in Geldern met alle originele documenten mag raadplegen.
Voor geneologen heb ik mijn bevindingen opgenomen bij www.genealogieonline.nl onder Genealogie Martens.
Lees verder en start bij het geslacht Van Wassenberg.
Stamboek Van Wassenberg
***************
Wat hebben de landgoederen Heyendaal en Horssen met elkaar gemeen?
Familie relaties mede door vererving hebben de eigenaren van Horssen en Heijendaal in diverse perioden een binding gehad met Nijmegen en in het bijzonder met de familie Smits - burgemeester in Nijmegen - en Anton Jurgens - margarineconcern nu Unilever - uit Nijmegen. Daar waar Heijendaal met de ontwikkeling van de Radboud Universiteit een volledige gedaante verandering heeft ondergaan, heeft Heerlijkheid Horssen en met name het gelijknamige landgoed veel van haar oorspronkelijke karakter behouden.
Lees meer over dit rijke verleden, oud bewoners, de bestuurlijke relaties met de VOC in de middeleeuwen en hoe met het vermogen nu wereldwijd projecten worden ondersteund.
Lees mijn publicatie hierover:
Landgoederen Horssen & Heyendaal.pdf
**************
Pensionaat Saint Louis Nijmegen
Dit voormalige meisjespensionaat was gelegen aan de Lange Burchtstraat en kwam aan de achterzijde uit aan de voormalige Stadsgracht. In feb 1944 werd het complex zwaar getroffen door het Amerikaanse bombardement en later geheel afgebroken. Na de oorlog verhuisde de school naar de Wedren als Lagere en MULO school.
Deze door zusters (nonnen) geleide school had al een lang en moeizaam verleden achter de rug in Frankrijk.
Klik hieronder voor het St. Louis dossier.
Kasteel Bleijenbeek &
ridder Martin Schenk
van Nydeggen
Soms kom je voormalige famieleden tegen met een roemrucht verleden. Schenk von Nydeggen had een dusdanige reputatie dat Heinrich Ferber net voor zijn overlijden opnieuw het boek over deze ridder en zijn kasteel Bleyenbeek heeft uitgegeven.
Het kasteel wordt momenteel hersteld na het bombardement in de 2e wereldoorlog. Bijzonder is dan wel weer een nazaat van de familie Jurgens een van de initiatiefnemers is van dit herstel.
Vreemd vind ik ook dat ik destijds om onbegrijpelijk redenen werd aangetrokken tot dit gebied en een boerderij en woning heb verbouwd op de Lakei in Afferden Limburg, om de hoek bij het kasteel. Toeval? ik weet het niet, onderbuik gevoel.
Zie de website over Bleijenbeek:
www.kasteelbleijenbeek.nl
Boek: Geschichte der Familie Schenk von Nydeggen
ISBN 978-3-941559-34-9 via Archief Venlo
Bekijk de ruine in 360 graden:
www.jarnoverhoef.com/360/bleijenbeek
Martin Schenk van Nydeggen
De Hazenkamp buurt
en het Goffertpark te Nijmegen
Periode 1935 - 1985
Link: Zie tevens alle oud-bewoners.
Mijn jeugd is onlosmakelijk verbonden aan het Goffertpark. Vanaf mijn geboorte totdat ik trouwde in 1974 heb ik gewoond aan de Weezenlaan 239. De Goffert genoemd naar de voormalige boerderij was mijn speelterrein, evenals het terrein tegenover de huizen aan de Slotenmaker de Bruineweg. Hier ploeterden wij in het zand, werd een geimproviseerde wielerbaan aangelegd en werd later om de hoek op het terrein van voetbalvereniging N.E.C. honkbal gespeeld.
Goede herinneringen heb ik aan deze tijd, de harmonie, de gezelligheid en aan mijn toenmalige vriendjes Anton Thie, Peter Bellink en Ernie Snabel. Alle drie heb ik uit het oog verloren nadat iedereen ging studeren. Een bijzondere ervaring was mijn vuurwerk ongeluk op 11 jarige leeftijd. Na koninginnedag op 30 april heb ik op de Goffertwei de restanten bij elkaar gesprokkeld en op woensdag in de volgende week proberen aan te steken en dat is gelukt. Alfred Rijnberk en ik zwaar gewond naar het Canisius Ziekenhuis aan de St. Annastraat. Alfred mocht het ziekenhuis na 6 weken verlaten met aan een hand een pink minder. Ik ben nog wekenlang blind gebleven maar kreeg gelukkig het licht terug in mijn linkeroog en later is ook mijn rechteroog gered, wel met beschadigd hoornvlies. 16 augustus 1961 mocht ik eindelijk naar huis, geweldig, maar moest nog wel tien jaar chirurgie tegemoet zien, maar alles bij elkaar ben ik er nog goed vanaf gekomen.
In de zomer was het Goffertbad een centrale ontmoetingsplaats. Ik had er een kunst van gemaakt om de seizoenkaart vol te krijgen door iedere dag even het bad te bezoeken. Omkleden in de omkleedhokjes, de knop indrukken en je kleding werd keurig opgehangen in de ruimte daarachter. s Avonds gingen wij later vaak illegaal zwemmen, kleding uit en in je onderbroek of nakie het water in totdat de politie kwam opdagen en dan was het wegwezen.
In de theeschenkerij heb ik nog mijn 1ste communie voorbereid. Ook het Goffertstadion heeft een rijk verleden met Concours Hippique, wielerwedstrijden, de jaarlijkse vierdaagse en natuurlijk NEC.
Wij kregen een via Verbeek een grote woning in de Lankforst 20.05, maar na een omweg via Afferden Limburg zijn wij nu alweer zo'n 30 jaar neergestreken in de Weezenhof waar ook onze drie kinderen groot zijn geworden. Het gezin van mijn zoon Jasper woont alweer enige jaren in de Bisonstraat en bezoeken ook weer met hun kinderen de Goffertboerderij met allerlei soorten dieren.
Leuke en trieste verhalen heb ik in deze publicatie opgenomen, evenals een overzicht van de toenmalige bewoners. Heeft u nog leuke anekdotes, laat mij het dan weten.
Een leuke beschrijving van de Goffert is terug te vinden in: www.noviomagus.nl/
Met deze publicatie kijk ik nog eens terug met dank aan een ieder die een bijdrage daartoe heeft geleverd.
Rene A.M. Martens
Lees verder over het verleden:
De Hazenkamp en het Goffertpark.pdf